Karin Sennefelt


Kampen mellan kungamakt och parlament
2009/09/16, 13:27
Filed under: ditt och datt | Etiketter: , , ,

Häromdagen pratade jag, bland annat om kampen mellan kungamakten och parlamentet för historikerprogramstudenterna: hur parlament i länder som England och Sverige under tidigmodern tid strävat mot att ensamma ha rätt att ägna sig åt skatteuttag, krig och lagstiftning. Kungamakten å sin sida sökte vidga sitt inflytande på parlamentens bekostnad, stävade mot envälde.

När man då ser hur kungamaktens företrädare idag uppträder på riksdagens öppnande så blir man ju fundersam. Det var begravningsklädsel på alla fronter bland damerna. Till det nedslagna blickar och sorgsna miner. Ska man dra parallellen til tidigmodern tid återigen, så måste ju klädseln och uppträdandet betyda något: är ceremonin så trist att kungligheterna klär sig som inför en begravning? eller är det måhända en sorgehögtid för kungligheter de bevistar? är svart klädsel en kunglig protest mot parlamentets makt (eller regeringens politik?)? Har vi gått varvet runt så att nu är det inte folket som ägnar sig åt vardagligt motstånd, utan kungligheter? Se bilder på riksdagens nedstämda öppnande här.

Annonser

1 kommentar

Viktoria menar säkert väl. Jämför hennes allvarliga uppsyn med Karl XV:s gycklarupptåg i riksdagen. Om han stod för nattsvart reaktion i sina privata åsikter måste ju Viktoria uppsyn tolkas som ett stöd för demokratin?

Kommentar av Classe
Kommentarer inaktiverade.%d bloggare gillar detta: