Karin Sennefelt


Bilder galore
2009/08/31, 21:23
Filed under: historia, undervisning | Etiketter: , ,

Så var det det där med världshistorien på två veckor, eller 1000–1800 på sex föreläsningar för att vara exakt. För att studenterna inte ska dö av leda så ville jag ha lite bilder emellanåt som vi kunde diskutera. Och så stötte jag på the mother load i Wikimedia Commons.

Visst, det är en viss lutning åt amerikansk, brittisk och fransk historia. Men ibland vill man ju bara ha en bild som den här när man pratar om den transatlantiska ekonomin och kulturspridning (Festival of the king, Rio de Janeiro ca 1770).

Festival of the king, Rio de Janeiro ca 1770

 

 

 

 

 

Eller en bild som den här, när man pratar om Napoleonkrigen (Jaques-Louis David, Napoleon Bonaparte, 1800).

Jacques-Louis_David_008

Och de är högupplösta och inte skyddade av upphovsrätt.

Annonser

2 kommentarer

En bild säger mer än tusen ord – och framförallt gör de att man minns orden så mycket bättre. Det borde vara en global rättighet att få använda vilka som helst bilder i undervisning. Pengahungriga personer hindrar detta så det är verkligen tur att wiki commons finns.

RAÄ har börjat lägga ut gamla fotografier på Flickr där upphovsrätten inte längre är skyddad (däremot originalen såsom kulturskatt). Dels gamla fotografier av samtida miljöer, dels härliga svartvita foton av gamla monument och fornlämningar. Fritt fram att använda i undervisning, fast det är kanske i utkanten av din historiekurs.

Kommentar av ArchAsa

Rekommendation: BibliOdyssey

Kommentar av Kaisa Kyläkoski
Kommentarer inaktiverade.%d bloggare gillar detta: