Karin Sennefelt


Rosa Luxemburg, Birger jarl och dna i historisk forskning
2009/06/02, 23:46
Filed under: historia | Etiketter: , , ,

Det verkar som att det är den kommunistiska aktivisten Rosa Luxemburgs kropp som legat huvud-, hand- och fotlös på bårhus i Berlin. För inte så länge sedan annonserades också att man skulle försöka fastställa om det är Birger jarl som ligger begravd i Varnhems kyrka med hjälp av dna-teknik (tydligen räcker det inte att saken redan verkar utagerad). För några år sedan hörde ett företag av sig till Historicum och undrade om inte vi ville vara med på ett projekt för att undersöka med dna-teknik om Kristina verkligen var dotter till Gustav II Adolf. Institutionen sa nej. Dels för att den inte hade några pengar att dela ut till företag. Dels för att man får anse det fastslaget i historiska källor att Kristina var Gustav Adolfs dotter, och även om hon inte var det biologiskt, så var hon det faktiskt, så ett dna-prov spelade ingen roll hit eller dit.

Vad tillför dessa tekniker historisk forskning? Inte så mycket vill jag hävda i fallet Birger jarl. Med tanke på hur identitiet konstruerades fram till modern tid, så var ytan avgörande. Om någon uppträdde som, klädde sig som, erkändes som, begravdes som Briger jarl, då var det Birger jarl, oavsett vad hans fingeravtryck eller dna sade. Kommer bilden av Birger jarl förändras av det faktum att det kan fastslås att liket i Varnhem är far till liket i Riddarholmskyrkan? Inte alls. Däremot spelar det säkert större roll för bygden. Kanske kan kommunen locka någon extra turist?

Men patologin har mer att tillföra i fallet Luxemburg. I det tidiga 1900-talets Berlin fastställde man identitet på ett annat sätt: det var kroppsliga kännetecken (ett kort ben, ledinflammationer), fingeravtryck, likhet med ett fotografi som sades föreställa personen, stämplar och dokument utfärdade av myndigheter. Och frågan om varför hennes kropp har sparats alla dessa år är onekligen intressant. Vilka intressen har legat bakom det?

Det är vi, idag, som är upptagna av frågan om det verkligen var Birger jarl. Då var han Birger jarl. Men frågan om liket på bårhuset i Berlin är Rosa Luxemburg var lika viktigt 1919 som det är för oss.

P.S. Sen kan man ju alltid undra varför det är intressant att efterforska om Birger jarl var släkt med sin son, men inte med Arne Bender på Varaslätten. ”Det är oerhört avancerad genforskning som skulle kräva mycket pengar”. Jo.

Annonser

4 kommentarer

Hej Karin, tack för kommentaren på min blogg – jag hade ingen koll på att du har en blogg också. Jag ska titta hit i fortsättningen. Och så ska jag besöka Gårda nästa gång jag är i Gbg.

DNA – ja… hur gick det egentligen med kulknappsteorin som skulle dna-verifieras för några år sedan? Och om jag inte minns fel öppnades några relikskrin i Vadstena också ungefär samtidigt.

Kommentar av Mats Berglund

Vad jag minns av kulknappsteorin så hade kulknappen legat i ett grustag under en period, varför man inte fann några spår av dna när man väl testade den…

Kommentar av karinsennefelt

Ok, men ibland kan det finnas ett personhistoriskt perspektiv, typ frågan ”vem var Birger Jarl?”. Visst är det intressant om han har många moderna släktingar eller inga alls? Ätten var viktig då.
Å andra sidan – utredningen om mordet på Rosa Luxemburg kommer inte långt med en obduktion, det finns andra spår.

Kommentar av Classe

Jo, ätten var viktig då — oavsett om det visar sig att Magnus Ladulås delar dna med Birger jarl eller ej. Men jag undrar hur de tänker på museet när de resonerar att et är värt att lägga en massa pengar på att gräva upp Birger, Magnus m.fl. för att avgöra något vi redan vet. Skulle resultaten mot förmodan peka på att Magnus inte var Birgers son så omkastas inte hela historien för Magnus var erkänd som Birgers son i samtiden.
När jag ställde Birger jarl och Rosa Luxemburg mot varandra så handlade det om för-/moderna föreställningar om hur man avgjorde personlig identitet. Jag måste väl säga att jag visst tycker att det är intressant om det skulle vara så att det är Rosa Luxemburgs kropp de hittat på bårhuset – för varför i all friden har man sparat kroppen (samtidigt som man gjort vad man kunnat för att avidentifiera det genom stympningarna)?

Kommentar av karinsennefelt
Kommentarer inaktiverade.%d bloggare gillar detta: